2018-01-29

Aioli med nässlor

Aioli med nässlor

Portioner: 4

Tid: 15-20 min

Ingredienser:

  • 1 äggula
  • 1 tsk äppelcidervinäger (eller annan vinäger som faller dig i smaken)
  • 05-1 klyfta vitlök
  • 3 krm vatten
  • 3 krm citronsaft (kan ersättas med vinäger om man inte gillar eller är allergisk mot citron)
  • 1 krm dijonsenap
  • 0,5 krm paprikapulver
  • 0,5-1 krm salt
  • 1 tsk Hennings Torkade nässlor
  • 1,75 dl smaklös olja, ex ej kallpressad rapsolja

Instruktioner:

  1. Mosa eller riv vitlöken i en ren bunke, pressa den inte för då får vitlöken en skarp och tråkig smak
  2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom oljan
  3. Rör om så du får en jämn smet
  4. Äggsmeten och oljan bör ha samma temperatur innan du tillsätter oljan
  5. Droppa i oljan försiktigt medans du vispar äggsmeten metodiskt. Stressa inte
  6. Efter dom första dropparna kan du öka flödet av oljan, var försiktig så smeten inte skär sig
  7. Blir aiolin för tjock tillsätt några droppar vatten.
  8. Blir aiolin för tunn tillsätt mer olja

Tips: Vill du göra majjonäs med nässlor, uteslut vitlöken!

Avnjuts till fisksoppa, hamburgare, pommes frites och andra potatisrätter eller stekt lax.

Dela detta