2018-01-29

Pommes frites med nässelsalt

Pommes frites med nässelsalt

Portioner: 4

Tid: 30-40 min tillagning, 30-1,5 h väntetid

Ingredienser:

  • 600 g eller ca 5 normalstora fasta potatisar
  • Rapsolja eller annan god olja att fritera i

Nässelsalt:

  • 1 tsk havssalt
  • 2 krm Hennings Torkade nässlor
  • 1 krm paprikapulver

Instruktioner:

  1. Skär potatisarna i 1,5 cm tjocka stavar
  2. Lägg i kallt vatten för att ta bort stärkelse, låt ligga i 10 minuter, byt vatten en gång
  3. Lägg potatisen i en kastrull och fyll på med kallt vatten tills potatisen är täckt
  4. Koka upp långsamt och sjud potatisen tills potatisen är mjuk men inte mosig, kan ta 10-20 min
  5. Lägg på papper för att torka och kyl ner i kyl eller frys. Ju kallare desto bättre
  6. Blanda nässelsaltet under tiden som potatisen kyls ner. På bilden har havssaltet malts finkornigt i kvarn för optimal smak
  7. Värm upp oljan i kastrull eller fritös till 170-180 grader C
  8. Ha lock nära och använd en hålslev i metall om du använder en kastrull
  9. Lägg försiktigt i de kalla, torra potatisstavarna i oljan och fritera i 3-5 minuter tills de får en gyllengul färg. Det kommer spraka och göra ljud i början
  10. Lägg pommesen på papper för att låta oljan rinna av
  11. Smaksätt med önskad mängd nässelsalt

Avnjuts med aioli med nässlor eller majonnäs med nässlor tillsammans med dina favoriträtter

Dela detta